CO TO JEST SUSHI?
Sushi to wyśmienity specjał kuchni Japońskiej. Zgodnie z tradycją na sushi składają się różne dodatki oraz surowa ryba włożona w środek przyprawionej garstki ryżu. Każdy miłośnik sushi wie, że w praktyce sushi to coś więcej – pięknie wygląda, wyśmienicie smakuje i co najważniejsze jest zdrowe i dietetyczne. Sushi może być serwowane jako zakąska lub danie główne. Wyśmienite jako zestaw lanczowy, przekąska na imprezę okolicznościową, spotkanie firmowe, konferencje, szkolenia lub ciekawe rozwiązanie na miła romantyczną kolację przy świecach w towarzystwie ukochanej osoby.
RODZAJE SUSHI?
MAKI – Najbardziej popularne jest sushi zwinięte w rulonik zwane maki-sushi. Występuje w formie zwiniętego „wałka” z alg morskich (NORI), płatka omletowego lub sojowego wypełnionych ryżem oraz różnymi dodatkami- surową lub zapiekaną rybą lub warzywami. Przyprawione wassabi (chrzan japoński) oraz sosem sojowym.
NIGIRI SUSHI – To sushi formowane w dłoni. Jest to najpopularniejsza obok maki-sushi forma tej potrawy. Ryż formuje się w owalne „paluszki”, następnie kładąc na ulepiony wcześniej ryż jednego rodzaju rybę lub owoc morza np: nigiri z łososiem, tuńczykiem lub krewetką.
SASHIMI SUSHI – Słowo „sashimi” oznacza surowy produkt. Jest to jedna lub kilka rodzajów ryb surowych podawanych z dodatkiem warzyw japońskich, wasabi (chrzan japoński) oraz sosem sojowym.
ZESTAWY – Coś dla smakoszy oraz osób, które po raz pierwszy doświadczą rozkoszy jakiej dostarcza degustacja tej wyszukanej potrawy. Każdy zestaw zawiera różnego rodzaju odpowiednio dobrane składniki (ryż, surowa lub zapiekana ryba, warzywa), tworząc danie w którym każdy znajdzie coś dla siebie, poszerzając grono koneserów sushi. Zestawy Kampai, Koi, Kampki Da, Kakkoi są ciekawym rozwiązaniem na przekąskę lub danie główne.
CZY SUSHI JEST ZDROWE?
Zdrowe odżywianie jest podstawą dobrego samopoczucia, w połączeniu z ruchem pozwala zachować dobrą formę oraz szczupłą sylwetkę. W końcu musi istnieć wytłumaczenie, że Japończycy nie cierpią na nadwagę.
Sushi jest niskokaloryczne i ma znacząco mniej tłuszczu niż inne produkty spożywcze, a przy tym porównywalnie wysokie wartości odżywcze kwasy tłuszczowe zawarte w rybach zapobiegają takim chorobom jak wylew czy zawał serca aminokwasy (tauryna) obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy; ryż powoduje powolny wzrost poziomu cukru i reguluje poziom insuliny.
W ten sposób wydłuża uczucie sytości.
Zdrowotne aspekty i ryzyka związane ze spożywaniem sushi.
Sushi składające się z ryżu, alg, surowego rybiego mięsa, owoców morza oraz warzyw jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety.
Zawiera mnóstwo potrzebnych kwasów tłuszczowych takich jak: białko, witaminy i jod, a w porównaniu z innymi produktami cechuję się małą ilością kalorii, tłuszczu czy węglowodanów.
Ostrowska 380D, 61-312 Poznań
+48 798 848 509
+48 61 8 300 600
Środa-Czwartek 12:00-19:00
Piątek-Sobota 12:00-21:00
Niedziela 12:00-19:00
– BEZPŁATNY DOWÓZ na terenie poznańskich Rataj, Starołęki, Szczepankowa i Tulec
– BEZPŁATNY DOWÓZ przy zamówieniu powyżej 200 PLN na terenie Poznania
– ODBIÓR osobisty ul. Ostrowska 380 D, 61-312 Poznań
– DOWÓZ w pozostałych przypadkach 2.50 PLN / km
Do ceny należy doliczyć opłatę za pałeczki (1 x 0,20 zł), tackę (1 x
0,90 zł), a także opłatę wynikającą z ustawy z dnia 13 czerwca 2013 r. o
gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi w wysokości 0,30 zł brutto.
Zestawy sushi zawierają alergeny: pełna lista alergenów.
Wszelkie prawa zastrzeżone @ 2023 Sushi-Tokyo. Projekt i wykonanie: cyan.studio